Munkavédelmi szemüveg szabványok

Tudd meg, hogy milyen szempontokat figyelembe véve érdemes kiválasztanod a számodra megfelelő munkavédelmi szemüveget!

Hogyan válasszunk védőszemüveget?

Az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a szemsérüléseket az, ha munkaidőnk teljes hosszában védőszemüveget viselünk. Ehhez szükséges, hogy elégedettek legyünk a szemüvegünkkel,melynek rendelkeznie kell a megfelelő illeszkedéssel, a tökéletes védelemmel és nem utolsó sorban a hozzánk illő stílussal. Minden évben egyre több olyan baleset történik, amely szemsérüléssel jár, és gyakran végzetes, visszafordíthatatlan következménye van.

Ki vagy? Beltéren vagy kültéren, laborban, gyármunkásként vagy festőként dolgozol, esetleg építkezésen? Hogy nézel ki? Keskeny vagy széles az arcformád? Milyen a stílusod, az ízlésed? Szerencsére a modern védőszemüvegek nem csak biztonságosak, de illeszkednek a kor ízléséhez, divatosak, kényelmesek, akár polárszűrővel vagy dioptriával bővített lencsével is kaphatók, így még hétköznapi viseletként is megállják a helyüket!

A munkavégzés függvényében érdemes először azt kiválasztani, milyen szabvány felel meg leginkább a kívánt védelemnek. A gyártóknak fel kell tünterniük, melyik típus milyen szabványnak felel meg, így könnyen választhatjuk ki a legmegfelelőbb darabot.

 

Szabványok

MSZ EN166 szabvány:

Alkalmazható minden típusú, a szem károsítására alkalmas vagy a látás romlását okozó veszélyek elleni egyéni szemvédőre, kivétel ezalól az atomerőműi eredetű, a röntgensugárzás, láézer és az alacsony hőmérsékletű infravörös sugárzás veszélyei elleni egyéni szemvédőket.
A jelen szabvány specifikációja nem alkalmazható az olyan szemvédőkre, amelyekre elkülönített és teljes szabvány vonatkozik.
A javító üveggel felszerelt szemvédők nincsenek kizárva az alkalmazás tartományából.


MSZ EN 169 szabvány

Ez a szabvány megadja a fokozatszámokat és hegesztést, keményforrasztást és plazmavágási munkálatokat végzők védelmét biztosító átadási specifikációját. Az ilyen típusú szűről egyéb alkalmazandó követelményeit a MSZ EN166 szabvány tartalmazza. A változtatható vagy dupla fokozatú hegesztő szűrők specifikációja az MSZ EN 379 szabvány alá esik.

 

MSZ EN 175 szabvány

Ez a szabvány specifikálja az általános követelményeket és próbamódszereket, a munkavégző arcának és szemének az ártalmas optikai sugárzási és szokásos hegesztési, vágási vagy egyéb kapcsolódó műszaki tevékenység során keletkező sajátságos kockázatok ellen használt védelmi berendezéskre vonatkozóan.

Továbbá ez a szabvány specifikálja a védelmet az ergonómiai szempontokat is ide értve, a különböző természetű kockázatok és veszélyek ellen. Ilyenek pl.: a sugárzás, a gyúlékonyság, az elektromos vagy mechanikai kockázatok. A berendezést úgy kell megszerkeszteni, hogy alkalmazni lehessen a védőszűrőket védőüveg vagy szemlencse erősítéssel, követve a hegesztési műveletekhez a védőberendezést gyártő ajánlásait az MSZ EN 166, az MSZ EN 169 vagy az MSZ EN 379 szerint.

 

A munkavédelmi szemüvegek mechanikai ellenálló képesség tesztje

A védőszemüvegek és arcvédők mechanikai ellenálló képességét úgy tesztelik, hogy egy 6 mm acélgolyót egy méter távolságról különböző sebességgel a védőeszközre lőnek. A golyó sebességének függvényében négy különböző csoportot különböztetünk meg.

Ezek:
190m/sec – polikarbonát arcvédők
120m/sec – zárt védőszemüvegek és arcvédők
45 m/sec – száras, zárt védőszemüvegek és arcvédők
12 m/ sec – A hegesztő szűrőüveg és kobaltüveg még ennek sem felel meg, ezért kell előtét védőüveget használni.

Ezen felül egyéb, munkahelyi sajátosságból eredő szempontokat is figyelembe kell venni, mint pl.: fröccsenéssel, durva vagy finom porral, gázzal, párával járó munkavégzés, amelytől a védőszemüvegnek vagy arcvédőnek védelmet kell tudni nyújtani.