Milyen a hallása? Római katolikus

Viccesnek tűnik, de a zajártalom következtében kialakult halláskárosodás a leggyakoribb tartós képesség csökkenés a modern világban.

Hogyan alakulhat ki halláskárosodás?

A halláskárosodás más jellegű testi – szervi károsodásokkal ellentétben, a legtöbb esetben nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem hosszú idő alatt alakul ki és nagyon összetett folyamat. A halláskárosodás esetén nem csak a munkahelyi, de az utcai, a mindennapi zajok is hozzájárulnak a káros folyamatokhoz.

A zajártalom lehet statikus jellegű (max. 5 dB-lel ingadozó hangnyomásszint) vagy impulzus jellegű (min. 10 másodperc időközönkénti). Negatív hatása többféleképpen is érzékelhető: megnő a pulzusszám, emelkedik a vérnyomás, a zajnak kitett személy hamarabb elfárad, zavart, figyelmetlen lesz, nő a balesetveszély.

Fontos tudni, hogy a halláskárosodás visszafordíthatatlan folyamat, amely nem gyógyítható, így egész életen át tart.

Emellett a hallás károsodása sajnos természetes folyamat is, csak nem mindegy, milyen mértékeben és milyen hamar következik be!

 

Mikortól beszélhetünk zajártalomról?

A zaj szintjét decibelben mérik. (dB) A törvény kimondja, hogy 80 dB felett már a munkáltatónak fülvédőt kell biztosítani! De mennyi is ez a 80dB? Ahhoz, hogy ezt érzékeltetni tudjuk, meg kell adjunk különböző tevékenységek, élethelyzetek zajszintét. Teljes csend a természetben sincs, egy csendes környezet 30dB alatt van, a suttogás 30dB. Ez a személyes környezetünk, a zajterhelés igazából alig megállapítható.

A normál beszéd már ennek kétszerese is lehet, 60dB, az e fölötti zaj már zavaró.
Alig 20 dB-el több esetében a törvény szerint már hallásvédőt kell biztosítani a munkavállalónak.

Egy nehézgépjármű már 90 dB-t jelent, a láncfűrész ennél kicsit magasabb értéket mutat, egy méteres távolságból 90-100 dB a zajterhelés.

Halláskárosodáshoz természetesen nem vezet, ha mellettünk megy el egy teherautó, a lényeg, hogy hosszan tartó zajterhelés mellett kell a hallásvédelem!