Mi alapján válasszunk munkavédelmi kesztyűt?

Tudd meg, hogy milyen szempontok szerint érdemes kiválasztanod a számodra megfelelő munkavédelmi kesztyűt!

A szakiparban a bejelentett munkahelyi balesetek 40%-a kézsérülés. Ezért rendkívül fontos, hogy a kezünket megvédjük a különböző eredetű sérülésektől!

A személyi védőeszközökkel szemben támasztott követelményeket, a műszaki leírást és a felhasználást általánosan szabályozzák, a felhasználási területekre vonatkozóan pedig a további kritériumokat úgynevezett normákkal szigorítanak, határoznak meg. Európában az általános irányelv a “89/686/EEC” , a személyi védőfelszerelés jele pedig a PSA.

A védőkesztyűknek három rizikókategóriát határoznak meg, ezek:

I. Kategória – kismértékű kockázatok ellen véd, nem szükséges a minta külön szerkezeti vizsgálata, elég egy minősítési nyilatkozat.

II. Kategória – közepes kockázatok, ilyen pl.: a mechanikai sérülésektől védő kesztyűk. Ezek esetében már a minta szerkezet vizsgálata szükséges.

III. Kategória: Ennél a kategóriánál az ISO előírásai szerint a minta szerkezeti vizsgálata mellett még egy minőségi megfelelősség is szükséges. Ezek alá tartoznak a PSA szerint például a tűzoltó- vagy a vegyivédőkesztyűk, amelyek a hő vagy fertőzésveszélytől védik viselőit.


Honnan lehet tudni, hogy melyik kesztyű a megfelelő?

A kesztyűk kialakítása, anyaga, vastagsága sokat sejtet, de a tökéletes választás érdekében egy jelrendszert vezettek be, így könnyítve meg a felhasználók dolgát.

Az EN 420 általános követelmények azt is előírják, hogy a kesztyűn minden lényeges adatot fel kell tüntetni, mint pl.: a megfelelő védőképességet, a gyártó nevét, az avulás dátumát, a kesztyű PH értékét, a kézre való illeszkedését, a kesztyű megfelelő méretezését, vízgőz- áteresztő képességét és az egészségre káros anyagtartalmát.

A különböző kritériumoknak való megfelelést a gyártó a megadott értékek alapján határozza meg. pl.: megfelelt, nem felelt meg, képesség 1-4-g menny?

Ezek alapján a felhasználó kiválaszthatja a neki megfelelő darabot, természetesen fontos, hogy a ne csak a kritériumoknak feleljen meg a kesztyű, de kényelmes is legyen!