A munkáltató kötelezettségei

A munkavédelem nagyon fontos mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. Maga a szakág a balesetek megelőzésére, illetve azok elkerülésére specializálódott.

Különböző munkakörülmények, munkahelyek, szakmák mégis egy dolog közös, a biztonság. Mindenkinek érdeke, hogy a munkánkat a legjobb körülmények között, a legbiztonságosabban végezhessük. A munkáltató – munkavállaló viszonyban, a munkáltató felellőséggel tartozik a munkavállaló biztonságáért, felkészültségért és egészségért. Ez magától értetődő, mégis keveset tudunk arról pontosan miből is áll ez a felelősség.

Felmérés, tájékoztatás, meggyőződés.

Legfontosabb dolog az egészség. A munkáltatónak kötelessége felmérni és értékelni a munkavállalót érintő egészségügyi és biztonságügyi kockázatokat, erről, és a munka egyéb feltételeiről megfelelő tájékoztatást adni. Fontos továbbá, hogy folyamatosan kövesse és meggyőződjön arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelménynek, és a munkavállaló betartja-e az adott előírásokat.

Megfelelő eszközök, felszerelések biztosítása, folyamatos karbantartása.

A munkáltató kötelessége biztosítani a megfelelő eszközöket, felszereléseket és biztonsági technikákat a munkavállaló részére, ellenőrizni a rendeltetésszerű használatukat. Ezen kívül az adott eszközök folyamatos karbantartása, tisztítása, javítása és nem utolsó sorban pótlása is a munkáltatót terheli.